събота, 21 декември 2013 г.

Географията на село Владо Тричков

Село Владо Тричков се намира в планински район.По дефилето на река Искър на около 17 км.северно от София. С. Владо Тричков се намира на 17 км от София, на 600 м. надм. височина в живописното Искърско дефиле. Намира се в община Своге. В селото живеят около 1300 жители. До селото има автобусен и жп транспорт.

Вилна зона Ромча

Ромча е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Височина /на жп спирката /- 507.092 м. В нейния център има смесен магазин и кръчма, а на спирката - фурна. На спирката спират всички пътнически влакове, преминаващи през Искърското дефиле. Църквата на Ромча е разположена на хълм, откъдето се разкрива прекрасна гледка към долината. Съборът на Ромча е на 6 май.


Вилна зона Калугерица
Калугерица е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Изключително красиво място. Котловина, обградена от планини, в дъното на която минава река Искър. В миналото село Владо Тричков и прилежащите му махали са били част от с. Церецел, землището на което е едно от най-големите в България. До Калугерица се стига със влак, - на спирка "Владо Тричков", както и с автомобил.

Пътят за Калугерица минава близо до вилна зона Ромча. Тази година махала "Калугерица" се сдоби с няколкостотин метра новоположен асфалтов път, което направи пътуването до нея доста по-комфортно. Проблемите в махалата са свързани, както с лошия път, така и със незаконните сметища, появяващи се периодично. Проблем в района са също и обирите на вили в зимния период, когато "виладжиите" мигрират към града. Малко са местните жители на Калугерица, което е характерно за целия район на Церецел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар