четвъртък, 12 януари 2017 г.

Историята на убиеца от местността Ромча - Михаил Лещарски


"Като толкова ми говориш за твоя Господ, да видим дали ще ти помогне." Това казал задържаният за 3 убийства Михаил Лещарски, преди да удуши Елена Томова във вилата й в местността Ромча в софийското с. Владо Тричков. Жената бе намерена мъртва през август 2009 г. от зет си с издълбан кръст на челото и отрязана лява гърда. 52-годишният Михаил бе заловен в пещера край с. Царевец близо до Мездра във връзка с кражби и грабежи в района и двама пребити до смърт старци.

Заподозрян е, че на 25 януари т.г. ограбил и убил с юмруци полуслепия 82-годишен Йордан Цолов в съседното на Царевец Старо село. А в средата на февруари пребил до смърт 75-годишния Владимир Тошовски от с. Горна Кремена, за да вземе пенсията му. Профилът му обаче отговарял на този за убийството на 59-годишната Елена. В началото се държал нормално - като човек, който иска да скрие истината. Като го попитали нещо конкретно - за гърдата, се притеснил и после започнал да говори. Провалил се на полиграфа и признал за зверството в Ромча. От разказа му обаче изплуват ужасяващи спомени от миналото му. Във вилата си в с. Владо Тричков Елена Томова нахранила Лещарски и двамата пили джин. Грешката й била, че започнала да го поучава. Лещарски е изтезаван като малък от родителите си.


 Лежал е 26 г. в затвора. Осъден е за изнасилването на собствената си майка. Ръкавица, захвърлена при огледа на къщата след смъртта на жената. Елена Томова му напомняла на нея, по думите му дори визуално си приличали. Чрез убийството й Лещарски искал да накаже тази, която го е родила. Елена била от религиозното движение "Свидетелите на Йехова". Тодор Тодоров Михаил се промъкнал в дома й на 28 август 2009 г. Няколко дни спал вътре и се прехранвал с консерви. През уикенда Елена го заварила във вилата. Той я помолил за храна. Жената го поканила, двамата пили джин. Тя обаче започнала да му говори за Господ. Опитала се да го превъзпитава и това събудило агресията му. Според психолозите отрязването на гърдата символизира гнева към майка му. Когато отишла във вилата, Елена забелязала, че някой е влизал, прозорецът бил счупен. Казала по телефона на дъщеря си. Следобед ходила да бере дренки. Питала съседка дали може да спи у тях, но тя й отказала - имала гости.

По-късно Лещарски се върнал. Докато си говорели за Господ, жената усетила, че той е агресивен. С мъжа й били разведени и не си говорели. Тя звъннала на дъщеря си и й казала: "Тук има един мъж. Баща ти всеки момент ще дойде." Направила го пред Лещарски, за да го стресне, а и за да подскаже на дъщеря си, че е в опасност. Момичето усетило, че става нещо, но се притеснило чак на другия ден, когато телефонът на Томова не отговарял. От това, че Елена нарекла Лещарски "мъж", психолозите решават, че убиецът е на над 35 г. Иначе би го нарекла "момче" или "младеж". Преди да я убие, той опитал да прави секс с нея. Това личи от външните наранявания по тялото на жената. Заради проблемите си с нежния пол обаче не могъл да получи ерекция. След зверството Михаил си взел чашката и шишето джин и си отишъл. На разследващите направило впечатление, че на масата имало 2 вилици и само 1 чаша. Оказало се, че профилът на неизвестния допреди месец убиец на Елена абсолютно пасва на Лещарски. "За да се изготви максимално точен портрет, е необходимо налице да бъдат всички данни по случая - свидетели, снимки от мястото, експертизи, оглед и подробна информация за жертвата", обясни пред "24 часа" Велина Владимирова от Института по психология.

 "За убийството в Ромча бяхме много точни. Беше написано, че е мъж, българин, над 35 г., с основно образование, без постоянна работа, несемеен. Поведението му преди, по време и след престъплението даваше повод за тези предположения", добави тя. Другото точно от профила е, че този човек е много добре запознат с района, сексуално незрял е, има натрупан гняв и омраза към жените, които вероятно е проявявал и в миналото, не умее да поддържа пълноценни контакти с тях и има сексуална дисфункция. Пред психолозите Лещарски отрича да е изнасилил майка си. Мотивира се, че нямало биологичен материал. Заради сексуалните му проблеми обаче това е напълно обяснимо. Той не е психично болен, но има психопатно мислене. Не изпитва съжаление, за всичко вини родителите си, които вече са починали. Не може да изтрие от паметта си това, което са му причинили. Твърдял, че никога не е срещал разбиране и любов от семейството си. Като малък изкарал 3 по пеене. Баща му му слагал синджир за крака и му оставял храната на 3 м, за да не може да я стигне. Ако направел пакост, го връзвал за москвича си и го теглел из двора. С ремък от двигател го биел до синьо, без да оставя белези по главата, за да не се вижда. Лещарски си спомнил ужаса от детството си пред психолога Светослав Петков, който го разпитвал на полиграфа. След това Лещарски разиграл етюд като от холивудски трилър. Тръгнал, обърнал се и казал: Ако има някой друг такъв като мен, спрете го навреме, защото прави страшни неща. През последната година живял в пещера. "Той е нещо средно между горски дух и Тарзан. Способен е да ходи 30 км пеш", казва криминалният психолог Тодор Тодоров. "Обикалял околните села. От глад бил принуден да яде прилепи. Преспивал по плевни. Освен в пещерата в последно време е живял на таван на къща на свой съкилийник в с. Долна Кремена", разказа Велина Владимирова. Направил си е дупка, за да гледа какво си говорят с жена му. Забранил да казват, че живее там, дори ги заплашил с убийство. Не излизал през входа, а се катерел по улуците. Изчезвал за 4-5 дни. Веднъж дори налагал домакина си със стол, посегнал и на жена му. 

Лещарски нямал други близки и роднини. Ходел в къщи, за които знаел, че няма никого или живеят самотни хора, които не биха оказали съпротива. При старците влизал, за да краде и да търси храна. Грешката на единия била, че му казал: "Сине, защо не почука. Щях да ти дам." Думата “сине” отприщила гнева му и пребил дядото от бой. Тройният убиец споделил, че бил изнасилван в затвора. Преди години имал драматичен опит с жена от ромски произход. Влюбил се, искал да живеят заедно. През 2005-2008 г., точно след последното си излизане от затвора, работел в хотелски комплекс "Чайка" във Враца. (Какво разказа управителят - виж долу.) Лещарски бил общ работник там, а тя проституирала. Казал, че много го наранила. "Признавам се за виновен, съжалявам за стореното", каза пред Софийския окръжен съда Михаил Лещарски, преди да бъде оставен в ареста. Има обаче още неразкрити убийства с почерк, подобен на неговия, които МВР разследва. Тодор Тодоров, криминален психолог: 

Агресивниятвинаги е бил жертва като дете - Г-н Тодоров, глупав човек ли е Михаил Лещарски? - Не е глупак. Сече му акълът. Има последователна мисъл. Примитивен е начинът му на живот, не мисленето. - В детството ли се корени агресията му? - Всички, които извършват такива престъпления, са имали проблемно детство. Човек, който е агресивен, преди това е бил жертва. Не всички с проблемно детство обаче стават убийци. - Защо родителите му са се държали по този начин? - Може би са били млади, когато се е родил. Майката започва да вини детето си, че не е успяла да се реализира, че то е провалило плановете й за бъдещето, и търси вина у него за всяко нещо, изопачава всяко неговопровинение. - Има ли подобни случаи, по които сте работили? - Джуни от Кърджали (17 г.), който уби майка си и брат си, е бил психически малтретиран. Момчето се е старало да спечели вниманието и обичта на родителите си. Те сядали на масата, него не го викали. Каквито и успехи да имал, все не били доволни. В един момент чашата преляла. 

Бивш работодател: Беше услужлив, след пробацията превъртя Михаил работеше при нас през 2005-2008 г., каза пред "24 часа" Калин Йорданов. Той е управител на хотел-ресторант "Чайка" във Враца, където тройният убиец бил общ работник. "Вършеше си работата. Дадохме му стая, защото нямаше къде да живее", спомни си Йорданов. По думите му по това време Лещарски бил с пробация и всеки ден трябвало да се подписва. Работел като вол. Управителят каза, че бил много добър художник, общувал с колегите си, бил услужлив и работлив човек. След като пробацията изтекла, сякаш превъртял. Една нощ изпочупил стъклата на служебните коли и камиони. Оттогава не са го мяркали в "Чайка". "Останах много учуден, като разбрах, че са го задържали. Явно гладът е по-силен от разума", коментира Калин Йорданов. (24часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар